Rodzaje surowców wykorzystywanych przy produkcji opakowań
Obecnie do produkcji opakowań wykorzystuje się tworzywa sztuczne oraz materiały ekologiczne, - biodegradowalne, a nawet kompostowalne. W zależności od tego, co będzie przechowywane w opakowaniach, producenci mogą nadawać im rożne formy, kształty oraz właściwości. Definiuje się grubość ścianek, rozmieszczenie uchwytów, sposób zamykania (lub jego brak).
Wszystko po to, aby przechowywany czy transportowany ładunek był stabilny, łatwy w przenoszeniu, a przy tym optymalnie zabezpieczony przed uszkodzeniami i zniszczeniem. Do produkcji opakowań wykorzystuje się:
- papier, z którego powstają opakowania kartonowe,
- tworzywa sztuczne, w tym HDPE, LDPE, PVC i inne, z których powstają worki foliowe, folie, butelki pet, opakowania plastikowe i wiele innych,
- drewno,
- aluminium,
- szkło.
Opakowania kartonowe
Opakowania kartonowe powstają z papieru, czyli włóknistej masy organicznej pozyskiwanej ze ścieru drzewnego lub celulozy. Żeby podnieść wytrzymałość surowca, producenci dodają do masy len, bawełnę, kredę, gips czy skrobię ziemniaczaną. W efekcie można uzyskać wytrzymałe pudła kartonowe łączone trwale, a także inne rodzaje opakowań – papier wodoszczelny, odporny na działanie tłuszczu, a nawet ognia. Poszczególne elementy konstrukcji łączone są za pomocą kleju. Jeżeli producent zwraca uwagę na ekologiczność swoich wyrobów, to na tym etapie stosuje mieszanki organiczne z udziałem sody, wody, boraksu oraz sody kaustycznej.
Opakowania z tworzyw sztucznych
Nadal stanowią dużą grupę opakowań znajdujących się w obiegu, jednak ze względu na swoją szkodliwość dla środowiska są wypierane np. przez karton czy szkło. W tej grupie znajdują się wytrzymałe worki odporne na rozdarcia. Opakowania powstają z polietylenu wykorzystywanego do formowania butelek, polipropylenu o dużej przejrzystości, polichlorku winylu czy poliwęglanu.
Opakowania szklane
Powstają z różnych mieszanek, które w swoim składzie zawierają np. wapń, piasek, sodę. Po podgrzaniu nadawany jest im kształt – w ten sposób formowane są butelki, słoiczki lub inne opakowania dla przemysłu farmaceutycznego, kosmetycznego czy spożywczego. Szkło, ze względu na swoje właściwości, może mieć kontakt z żywnością bo nie wpływa na smak i wartości odżywcze jedzenia.
Drewno
Opakowania drewniane produkowane są ze sklejki i drewna pozyskiwanego z odmian liściastych oraz iglastych. Mamy do czynienia np. z fornirem, wikliną. Cechują się optymalną elastycznością, bezpieczeństwem dla otoczenia, wysoką wytrzymałością – to wszystko sprawia, że łatwo i stabilnie można przechowywać w nich nawet wrażliwe produkty.